Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

torsdag 18 maj 2017

Finanser

Mycket diskussion inom rugbysverige handlar ofta om ekonomi och det blir lätt uttalande som tänk om...

Men om vi istället skulle fundera på vad föder mer pengar och intresse?
Hur har andra sporter gjort?

Om man tittar på rugby i Sverige i stort tror jag man skulle jobbat på ett par saker som i förlängningen kunde skapa både mer pengar och mer intresse

- Promota Allsvenskan både dam och herr. I andra sporter skrivs det mer och får mer uppmärksamhet kring deras högsta ligor vilket också skapar ett intresse för de andra nivåerna. Mer publicitet och uppmärksamhet skapar också större intresse för sponsorer och andra att vara delaktiga och det skapar ett större incitament för de allsvenska klubbarna(kommer till det senare också). Tex så bör man skriva mer om matcherna, resultaten och mer statistik osv. enklare att hitta resultat och fakta via förbundets hemsida. En stark allsvenska kanske kunde få en sponsor för allsvenskan tex....
Skapa ett intresse och en hype med artiklar om övergångar, profiler osv. Har man statistik där man tex har en som gör massor av försök då kan man också lättare blåsa upp hen lite mer och göra det mer intressant. skapa sponsring/evenemang/tävling likt det som man gör i Premiership ( Gilbert Golden Boot, Citizen try osv). Skapa ett tydligt upp och nedflyttningssystem i serierna som  alla känner till och kan relatera till. just nu är det mer upp till var vi har lag och hur vi bäst får ihop serierna. jag tror att i långa loppet är det viktigare med tydliga kriterier och seriesystem som gör att alla vet vad som händer om man hamnar överst i en division eller underst för den delen....

- Promota Landslag Dam och Herr väldigt likt ovan och detta kan direkt skapa intresse för sponsorer som även spiller över på andra verksamheter. Promota Landslags arenor  och gör evenemangen mer kommersiella och proffsiga.

- Utnyttja Allsvenskan och Landslag för aktiviteter runtomkring som Get Into Rugby eller gör ett Försök osv men gör det med mer publicitet och ha anställda inom Förbundet som kan ansvara och göra ett samordnat evenemang där det inte enbart landar på den lokala klubbens vilja/engagemang utan där förbundet bygger upp en organisation själva.

- Viktigt att anställa en Utvecklingsansvarig som kan jobba med bredden på olika sätt och inte enbart med rekrytering utan kanske utbildning, aktiviteter, projekt men också hitta vägar att visa upp dessa aktiviteter och få en publicitet kring dem(i längden sponsorer mfl) Titta på tex i irland kör Danske bank en skolturnering, Land rover i England har flera evenemang på olika arenor.

Tittar vi på klubbarna (framför allt de allsvenska Dam och herrklubbarna) så finns det också här ett par saker att göra för att höja nivån och ekonomin:

- Gör era hemmamatcher till evenemang dvs se till att ha tex förmatcher(ungdomar) matservering, ölservering, tävlingar, supporterförsäljning, halvtidsevenemang, ansiktsmålning osv... det skall inte bara vara att komma till matchen och gå igen utan man skall vilja komma innan och kanske stanna efter. Ta inträde!

- Gör matcherna mer professionella med program, speaker, musik, resultattavla, matchledare, funktionärer, linjedomare osv. Filma och ev streama.

- Se till att publicera matchrapporter, statistik, intervjuer, artiklar före och efter. Kanske även med motståndarlag osv.

- Arbeta långsiktigt med lokala tidningar och nyhetsredaktioner.


Detta är inte allt man kan göra men det är lite tankar för att ta ett steg på trappan och höja intresse, bredd, elit, ekonomi mm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar