Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

tisdag 17 januari 2017

Vad händer med rugbyn i Sverige?

Allt jag skriver här uppdagades när jag hörde ett rykte om att det bara skulle spelas 1 semifinal och 1 final dvs inte hemma och borta samt att de kunde spelas på annat ställe än där klubbarna hörde hemma.

Naturligtvis ställde jag direkt frågan till TK och Förbundsstyrelsen. TK svarade direkt nästan så jag trodde att David satt och väntade på mitt mail :). Förbundet har jag inte fått några svar av ännu.
Jag gillar att TK svarar och att det vet varför sen håller jag inte med i allt men tack TK för ert arbete.

Se konversationen nedan:

Hej!

Har fått höra rykten om att det planeras att göra om SM-finalerna till en enda final och likadant med semifinalerna och att dessa sedan skall spelas i en annan stad än de som spelar i finalen. Stämmer detta rykte?


Med vänlig hälsning
Daniel Sörensson
Pingvin RC

Hej Daniel
I dagsläget så har spelschemat för 2017 plats för 13 speldagar för 15s. Det delvis pga att landslaget spelar 2 helger efter varandra. Det gör att serien inte kan börja innan 13/5. På hösten har rugby europe lagt in speldatum för Conference den 14/10. Ska landslaget spela det datumet så måste sista slutspelsmatchen spelas 7/10.
7s SM avgörs 1-2/7, en vecka tidigare än tidigare år. Det gör också att vi tappar speldagar.
Serienivå 1 har 2 lediga spelhelger förutom midsommar. Första spellediga helgen är 9/9, direkt efter gruppspelet. Då är det regionsmatch inplanerat. Nästa spellediga helg är i samband med USM, även då är det en regionsmatch planerad.
SRF's FS har begärt 3 lediga helger under hösten för regionsmatcher. Tredje matchen är planerad 21/10.
Mvh
David Karlsson
Ordförande TK

så det innebär att man går för endast 1 final?
Dvs regionslagen går före klubblagen?
7's går före 15 manna? Osv osv???

Så att göra allsvenskan till 6 lag innebär färre matcher i slutspelet. Dvs totalt får vi fortfarande inte fler matcher till våra lag? Det är ju det vi vill att vi skall få fler 15 manna matcher vi spelar alldeles för lite. Hur skall vi få ett bättre landslag om vi inte spelar matcher?

Mest massa frågor men det är för att jag inte förstår och inte känner att det kommuniceras till oss.

Vi vill spela mer rugby och vår publik vill se mer rugby(troligtvis den största publiken i Svensk rugby).

Att missa en möjlighet att dessutom tjäna lite pengar om vi går till final kan vara väldigt kostsamt för oss.

Slutgiltiga upplägget kommer att diskuteras inom serierådet. Möte är inplanerat med representanter från samtliga klubbar i serie.
Regionsmatcherna ligger utanför TK, det ligger på FS. Inget spelledigt planerat pga 7s förutom 7s SM.
En stor anledning till antalet omgångar har reducerats är att serien tvingas startas senare än vanligt pga landskamper.

Så som jag tolkar det så innebär det att vi plockar bort matcher för klubblagen för att spela Regionslag och 7´s.  Jag var jätteglad när jag hörde att man utökade Allsvenskan till 6 lag för då skulle det bli fler matcher för våra spelare och för vår publik. Om detta blir verklighet med bara 1 semifinal och 1 final så får vi fortfaarande inte fler matcher. (10 grundspelsmatcher och 2 slutspelsmatcher)
Jämför man med andra länder spelar vi katastrofalt lite matcher under ett år. För att bli en duktig rugbyspelare måste du spela matcher, många matcher.
Styrelsen i Pingvin har gett sina Seniortränare beskedet att de måste spela fler matcher om vi skall utvecklas och så gör förbundet så här....

Förra året bestod Allsvenskan av 8 grundspelsmatcher och sen slutspel dvs max 12 matcher. Jämför det med andra länder där de spelar ca 20-25 omgångar i grundserien och slutspel på det.
Hur skall vi kunna matcha fram våra talanger till ett hyfsat landslag om de inte spelar matcher.
Och den andra aspekten hur skall vi kunna höja intresset för våra lag och rugbyn hos allmänheten om vi inte spelar matcher och har en intressant högsta serie.

Jag förstår inte varför vi i Sverige skall klämma in allt och inget får krocka mentaliteten. dvs varför spelar vi 7´s och 15 manna under samma säsong? Hur kan man ta spelhelger och sätta dem enbart för regionslag(där inte alla får spela) Det är dags att våga ta lite drastiska beslut kring våra säsonger och att faktiskt tillåta lite "krockar" om vi skall komma vidare. Alla kan inte vara med på allt..
Om vi växer mer och blir fler så håller inte detta. just nu känns det som att ingen skall behöva välja utan man skall kunna vara med på hela smörgåsbordet och tycker sig ha rätt till det.

Regionslag kan vara intressant men det får inte ske på bekostnad av den ordinarie verksamheten som bedrivs(serierna) eller så får man spela regionslag och allsvenskan samtidigt. Jag trodde att regionslagen kom till för att fler skulle få spela fler matcher men som det är planerat nu blir det ju inte så. Lite provokativt så blir det ju så att i ett regionslag skulle de bästa spelarna spela och det är ju de från Allsvenskan och då får inte alla plats i de olika regionslagen.....

Kan man inte förlägga 7´s kval och 15 manna landslag samtidigt? kan man inte ha 7´s under vinterhalvåret? Kan vi inte börja spela tidigare på året eller hålla på senare? hur gör man i andra länder för att hinna med 20-25 omgångar ligaspel?
Dessutom plockar man bort semifinal och final vilket är de tuffaste och jämnaste matcherna på hela året vilket rugbymässigt borde ge mest för spelarna.

Sen blir jag dessutom bestört över att man funderar på att spela finalen på ett annat ställe än där som lagen i finalen kommer ifrån. Vad tror man? att Rugbyn drar massor av folk i vilken stad som helst? tror man att rugbyn är så stor som fotboll, ishockey mm. Dags att vakna och börja fokusera på att skapa intresse och publik på allas hemmamatcher så alla klubbar kan få lite inkomster och skapa ett lokalt intresse för sitt lag som man kanske i framtiden kan dra nytta av nationellt.
Jag vet att Pingvin har en av landets största publiksnitt och om vi kommer till final drar vår hemmafinal ca 500 åskådare(vilket vi naturligtvis jobbar för att få upp). Det är den största publiksiffran i Sverige vad jag vet på klubbnivå. Vad gör man då om man lägger finalen någon annanstans, jo man plockar bort hur mycket rugbypublik som helst.
Eller är det så att någon sitter och drömmer och tror att man skapar rugbyintresse i en helt främmande stad? eller tror sig kunan dra lite ekonomisk nytta av det som andra byggt upp? Är det så så är det dags att sluta drömma för det fungerar inte så. Att skapa ett rugbyintresse i en ny stad är inget lätt och kräver massor av arbete och inte en match ibland. Tro inte att det går att tjäna några enkla pengar inom svensk rugby bara för att någon klubb har stor hemmapublik för svensk rugbypublik(den "stora" lilla massan är inga stora resemänniskor inom Sverige). 

Vi i Pingvin jobbar stenhårt på våra matcharrangemang för att skapa en upplevelse av dagen med tex sponsorevenemang, hoppborgar för barnen, tävlingar, grill , bar, Matchprogram, förmatcher mm
Vi vill ha mer publik inte mindre. Och vad de flesta i publiken vill är att se fler hemmamatcher. Vad gör Förbundet och TK då? jo de plockar bort hemmamatcher till landets största publik......

Sen naturligtvis är det en stor ekonomisk förlust för den klubben som inte får sin hemmafinal eller semifinal för den delen. iallafall för de klubbar som försöker skapa något runtomkring matchen och göra en upplevelse av det.

Min frågor kvarstår:
- Varför spelar vi inte fler matcher då vi utökat serien till 6 lag?
- Vad vinner man på att spela 1 semi och 1 final?
- Varför skall man spela i en "neutral" stad?
- Varför separerar man inte mer på 7´s och 15 manna?
- Varför tar regionslagen seriernas matchdagar?
- Varför gör vi inte Allsvenskan mer intressant?
- Vilken vision har förbundet med 15 manna och allsvenskan?

Och just nu ca 100 frågor till och massor av olika vinklar på detta men det lär nog komma en fortsättning på detta(hoppas jag).





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar