Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

tisdag 20 mars 2018

Väderproblem och nya tankar

Känns som det är upp och nervända världen just nu. Imorse var det återigen vitt på marken när man vaknade. Under Februari och Mars har det varit mycket problem med snö och kyla/blåst vilket medfört att försäsongen blivit ganska stökig för Pingvins del. Men igår kändes det som att det vände då det var bra med folk på träningen för både damer och herrar och med det nya upplägget med herrseniorer i en stor grupp inte uppdelat i massa lag så känns det som att vi rustar oss för framtiden.

Hur skulle då ett drömscenario se ut för ett svenskt rugbylag i högsta serien? Vad skulle vi vilja om ett par år?

För min del önskar jag att fler lag och klubbar hade sett betydligt mer seriöst på hela upplägget i allt från spelare till tränare och matchevenemang. Skall vi bygga intresse måste vi ha en högsta nivå som lockar åskådare och spelare. Hur gör vi detta då blir väl frågan tillbaka. Som jag skrivit flera gånger så är det oftast en lång väg att gå men tyvärr känns det som att de flesta skiter i det och bara lattjar runt. Skall vi ha tex 8 lag i herrallsvenskan som vill vara seriösa vad behöver vi då göra?

Som jag ser det är det egentligen uppdelat i 2 olika bitar nämligen
1. Rekrytering och föreningsbyggande
2. "semiproffisionalism" och ekonomiskt tänk med vinst för ögonen.

lite förklaringar:
I 1:an ser jag hela vägen från grunden med att rekrytera spelare, tränare, ledare, frivilliga mm
det är här vi bygger föreningen och organisationen men också intresset och en bas för tex åskådare genom släktingar, föräldrar, kompisar mm. I denna fas som pågår ständigt måste man försöka skapa de hederliga gamla 5 års planerna och våga vara visionär men man måste hela tiden försöka bygga en stabil grund. Som exempel så nyttar det ingenting att ena året ha 5 lag om man måste lägga ner året efter. Bygg långsiktigt! Rekrytera och fånga mammorna så får du den bästa basen du kan få i en förening. Man når inte Allsvenskan år 1 men om man bygger en stabil grund så kan man vara kvar länge. Tänk hela tiden på att det finns väldigt få eller inga genvägar, kolla med andra klubbar/sporter hur de gjort oftast finns det svar på det mesta. I detta skedet är bredden viktig men man får inte glömma eliten för tänker man inte elit kan man aldrig heller skapa en elit. dvs någonstans i klubben finns det en satsning på ett första lag osv

2:an då? Jo här menar jag att skall vi lyfta rugbyn för en sport för de närmsta sörjande så måste vi göra det attraktivt och roligt att dels deltaga men även att titta på. Hemmamatcherna måste vara mer än bara en plats brevid planen eller på en gräsplätt. Skall vi få åskådare att komma till rugbyn fast de inte har en tidigare anknytning så måste vi locka med mer. tex grill, bar, evenemang, lotterier, förmatcher, matchprogram, speaker osv. Här måste de klubbarna och lagen som spelar i Allsvenskan visa framfötterna och skärpa till sina evenemang. Våra hemmamatcher/evenemang måste bli bättre och vi måste närma oss det sättet som man tex erbjuder/gör utomlands. Fanzones osv...
Sen vad det gäller "semiproffisionalism" så måste vi även för spelarna göra det attraktivt att spela rugby och här finns det massor att göra. Vi måste tex skapa publicitet kring lagen och spelarna, se hur de gör i andra sporter där det skrivs och gissas kring lagen och spelare mm. försäsongsträffar, transferfönster mm.
Vi måste spela fler matcher. Hur attraktivt är det att träna i 8 månader för att spela i 4? tänk att du satsar på eliten men spelar kanske 10-14 matcher på ett år, det räcker inte! Ett konkret förslag från min sida är börja med Svenska Cupen igen och spela den på vår och höst efter ordinarie säsong. Vi hade behövt komma upp i ca 20 matcher per år som minimum för elitspelarna för att de skall utvecklas och attraheras.
Kan vi attrahera spelare med en bra organisation? JA är mitt svar. försök få till bra tränare, kanske en fystränare, forwardscoach, backtränare, mental tränare mm Om vi gör en bra organisation runt lagen får vi lättare att rekrytera och behålla spelarna. Här finns mycket att göra och svenska rugbyklubbar är generellt dåliga på detta och dåliga på att lyfta fram det.
Skall vi betala spelare??? Nej inte i detta skedet men detta är inget jag utesluter i en framtid om vi får flera klubbar som faktiskt satsar och vi får fler matcher och mer åskådare. dvs allt hänger på en ekonomi men det är idag tufft att få spelare att satsa på rugbyn när de inte får något betalt medans tex fotbollen betalar där man hör storys om att de får betalt redan i div 5-6..... Nej pengar är inte allt men skall du träna 8 månader för 12 matcher så är det tufft ibland att fixa det och kanske lägga ner ganska mycket pengar på resor till och från träningar mm.
I Pingvin tar vi in utländska spelare och det finns flera tankar kring detta. Dels för att höja nivån i laget och i Allsvenskan men också blir det attraktivt att komma och titta på dem i kombination med våra Trelleborgspågar(dvs det får inte vara för många utländska spelare)
Och till våra evenemang så måste vi ha någon som kan få upp liveresultat osv på alla matcher som spelas den dagen så vi kan få ett intresse för hur det går totalt inte bara för den matchen där man är. Höj intresset för Allsvenskan(både dam och herr)

Så vad är då mina slutsatser eller faktiska förslag?

Jo enligt nedan:
- Inrätta svenska cupen igen och utöka antal matcher
- Skapa en organisation inom förbundet som hjälper föreningar att bli starkare(inte rekrytering av spelare eller starta nya klubbar) Tex styrelseutbildning, skapa anläggningar osv.
- Höj kraven och nivån på de högsta serierna.
- Liveresultat från matcherna runt om i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar