Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

fredag 15 januari 2016

Mycket intressant artikel

Erbjud samma fysträning för bredd- och elitspelare

Igår kl. 07:49
Det spelar ingen roll om man tränar och spelar med ett elitlag eller ett breddlag som barn om träningen inte utvecklar spelarnas fysiska färdigheter under de viktiga uppväxtåren.
  • www.niclascarlson.se
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se
Att som tränare misstolka barnperspektivet och låta spelarna välja att leka bort barn- och ungdomsåren i klubblagsmiljö och bara lira boll på träningen leder inte till någon utveckling av de fysiska färdigheter som följer en ung spelare för resten av livet. 

Oavsett om en klubb elitsatsar eller inte gäller det som ansvarig ledare att se till barnens bästa och åldersanpassa all fysträning före och under puberteten så att träningen förbereder spelarna för framtiden. 

Enligt Idrotten vill ska varje individ erbjudas en möjlighet att elitsatsa på sin sport och då är det viktigt att man redan som ung är tränad för uppgiften den dag man bestämmer sig för att att bli bäst. 

Rätt skött har även de spelare som bestämmer sig för att inte satsa eller slutar helt med sport ändå blivit rätt tränade under den tid i livet när det är som lättast att träna sig rörlig, uthållig, stark och snabb. Rätt träning är också det bästa sättet att förebygga skador i unga år.

Har träningarna enbart hållit breddkaraktär i rädsla för elitstämpeln är det inte säkert att spelarna är så starka och snabba som sporten kräver när det är dags att lämna barn- och ungdomsstadiet.

Det gör att många spelare som vill satsa inte klarar av att ta steget upp som junior elit. Ännu tuffare blir det för dem som vill ta steget vidare till senior nivå om träningen under uppväxtåren inte utvecklat de fysiska förmågor som 
krävs för att spela spelet fullt ut. 

Det är under barn- och ungdomsåren som den fysiska utvecklingen för balans, koordination, snabbhet, kondition, styrka och kraft sker. Har träningen inte följt uppsatta kriterier för utveckling av de fysiska färdigheter som all sport kräver blir det svårt att fortsätta att spela på en högre nivå när man blivit lite äldre även om den mentala mognaden finns. 

Det spelar ingen roll om man tränar och spelar med ett elitlag eller ett breddlag som barn om träningen inte utvecklar spelarnas fysiska färdigheter under de viktiga uppväxtåren. 

Det är ganska säkert att barn inte vet sitt eget bästa och kan bestämma hur träningen ska se ut före och efter puberteten när de flesta vuxna inte har en aning om hur träning för utveckling av rörlighet, kondition, styrka och kraft ska utformas för växande individer. 

Vuxet ledarskap och utveckling går hand i hand. Träningslära och modern idrottsvetenskap berättar vad som krävs för att utveckla barn- och ungdomar i sport.

Genom ett gott ledarskap och goda kunskaper i åldersanpassad träning ska unga individer erbjudas att utvecklas i sport oavsett om klubben eller tränaren valt att utöva elit- eller breddverksamhet. 

Ingen tränare i världen har en aning om hur det kommer att se ut i framtiden men alla kan skaffa sig full koll på hur varje träningstimme ser ut så att alla som väljer att dyka upp på träningen får en chans att utvecklas för resten av livet. 

Det är ibland den man minst anar som slår igenom. Utan fysiska färdigheter som ungdom är det svårt eller omöjligt att ta sig vidare i sport som junior elit även om viljan och förhoppningen finns. Utveckla varje individ genom åldersanpassad träning.

Hur vet ni i eran klubb att spelarna utvecklar sina fysiska färdigheter under barn- och ungdomsåren så att det räcker till en fortsatt idrottslig karriär på junior och senior nivå för de spelare som vill fortsätta att träna och tävla mot elit?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

www.niclascarlson.se

WEBCOACH
www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014.www.niclascarlson.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar