Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

tisdag 19 maj 2015

Organisation

Jag har ju tjatat i en del inlägg kring hur viktigt det är för en förening med organisationen och att utan den så haltar eller dör föreningen ut.
Men vad kan man göra åt sin organisation?
Alla vet ju att det behövs en del folk i en förening tex. styrelse(med ordförande, kassör mm), tränare, folk som jobbar med att dra in pengar, Lagledare mfl.....
Och naturligtvis desto fler aktiva desto större organisation. Desto större förening desto större organisation.
Styrelsen är grunden i föreningen och där måste man se till att man har en aktiv och insatt valberedning som kan vaska fram en bra och kompetent styrelse. Detta är inte lätt då det tar mycket tid i en ideell förening. Mycket tid och ansvar vilar på styrelsen därav vikten av en ordentlig styrelse som faktiskt har möten och en aktiv kommunikation. I styrelsen läggs grunden för hela föreningen och de viktiga besluten skall tas av styrelsen. Det är också styrelsen som skall följa upp och titta på vad som händer i föreningen.
Däremot så är det inte meningen att Styrelsen är de som skall utföra jobben hela tiden utan under styrelsen skall det sedan finnas olika grupper eller ansvariga som ser till att saker och ting händer.
En stor sak är naturligtvis också tränare och lagledare. På ungdomssidan i Pingvin har vi sagt att målet är minst 2-3 vuxna i varje lag(tränare och lagledare). det innebär ca 20-30 vuxna som bara har hand om ungdomssidan sen har vi herrar och damer också.
Så bara på styrelsen och lagen så har vi ca 50 personer involverade i frivillig verksamhet. Sen utöver det så har man massor av andra "poster" som skall fyllas ett par exempel:
- Mathcledare
- Grillansvarig
- Shopansvarig
- klubbhusansvarig
- osv osv........

Hur lockar man då alla dessa människor?
Steg ett tror jag är kommunikation. Få föräldrar och anhöriga att känna sig välkomna i klubben och prata med dem. Bli en del av "familjen".
Steg två är belasta inte dem med allt på en gång utan låt dem göra en liten bit av kakan tills de vill ha mer. Stressa inte då skrämmer man bort dem.
Steg tre uppmuntra och belöna!

Tror säkert det finns massor av andra saker som man bör göra och tar tacksamt emot tips.

Finns säkert massor av bra kurser tex hos Sisu eller liknande men jag tror att dessa kurser hjälper de som redan är långt i detta arbete. De föreningar som nyligen startat eller gör en omstart behöver små tips och bygga en ny grund från början. De gamla typen av eldsjälar finns inte i samma utsträckning längre utan föreningar får nog börja anpassa sig till dagens människor och de allra flesta av dem har inte tid eller ork att utföra massor av saker på sin fritid men ställer säkert upp på ett litet hörn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar