Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

måndag 15 februari 2016

Enköping på nyheterna SVT

Enköping ur allsvenskan efter förbundsbeslut

Tvärstopp för landslagsmannen Bobby Nave mot Hammarby i kvalet.
Tvärstopp. ERK miste sin allsvenska plats i kvalet mot Hammarby, men återfick den sedan det uppdagats att Hammarby spelat med en okvalificerad spelare under säsongen. Hammarby överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden – och fick rätt. Ett beslut som betyder att ERK tvingas spela division I kommande säsong. På bilden tog det tvärstopp för landslagsmannen Bobby Nave mot Hammarby i kvalet. Foto: SVT

Det blir inget spel i rugbyallsvenskan för Enköping i år. Höstens kvalmotståndare Hammarby degraderades först efter beslut av Rugbyförbundets tävlingskommitté, men överklagade degraderingen till Riksidrottsnämnden och fick rätt. – Jag är otroligt besviken. Det borde kunnat gå att hitta en annan lösning, säger Mikael Sätre, ordförande i Enköpings Rugbyklubb.

Säsongen 2015 var en extrem tung säsong för herrlaget i Enköpings Rugbyklubb.

Stora delar av truppen lämnade inför säsongen, och klubbens juniorer fick ta steget upp i seniorlaget. Ett kliv som blev alldeles för stort.

ERK vann inte en match under allsvenskan, och i kvalet fick man möta ett tufft Hammarby som året innan tvångsdegraderas ned till division I.

Degraderade Hammarby

Hammarby blev övermäktigt, och vann kvalet övertygande i två matcher. Hammarby var klart för allsvenskan, och ERK:s degradering till division I var ett faktum. Trodde alla. Men tre månader efter att kvalet var spelat upptäckte Svenska Rugbyförbundets tävlingskommitté att Hammarby spelat med en okvalificerad spelare under en grundseriematch i maj 2015.

Tävlingskommittén fattade beslut om att återigen degradera Hammarby, och plötsligt var Enköping allsvenskt igen.

"Utöka allsvenskan"

– Vi i ERK har aldrig velat att Hammarby skulle mista sin plats i allsvenskan, vi tyckte inte att det beslutet var bra, säger Mikael Sätre, ordförande i Enköpings Rugbyklubb.

Enköpings Rugbyklubb försökte istället få Rugbyförbundet att utöka antalet lag i allsvenskan till sex lag.

– Det var vår lösning. De senaste åren har allsvenskan varit en femlags-serie, och det är väldigt olyckligt. Dels så blir det väldigt få matcher för de bästa lagen, dels så blir det ett haltande spelschema eftersom ett lag alltid vilar, säger Mikael Sätre.

Fick rätt i RIN

Hammarby överklagade Svenska Rugbyförbundets beslut till Riksidrottsnämnden, RIN. Och fick rätt. RIN menade att Rugbyförbundet saknade stöd i sina stadgar för att relegera Hammarby. Dessutom menade RIN att Svenska Rugbyförbundets ordförande Madelene Lahti, som godkände tävlingskommitténs beslut, var jävig eftersom Lahti ska ha varit medlem i Enköpings Rugbyklubb. Något som ERK.s ordförande Mikael Sätre menar inte stämmer.

RIN upphävde Svenska Rugbyförbundets beslut att relegera Hammarby, och återremmiterade ärendet till tävlingskommittén som nu har ändrat beslutet.

Hammarby ÄR allsvenskt och Enköpings Rugbyklubb får spela division I kommande säsong.

"Otroligt besviken"

– Jag är otroligt besviken. Det borde kunnat gå att hitta en annan lösning. Det bästa för svensk rugby hade varit om både Hammarby och vi hade fått spela i allsvenskan, något som vi har lyft för tävlingskommittén under hela den här processen, säger Mikael Sätre.

Är sista ordet sagt? Kan eller kommer ni att överklaga beslutet?

– Organisationen runt laget ska träffas i dag och diskutera genom läget. Vi får se, just nu vet vi inte riktigt hur vi ska gå vidare.

Landslagsmän har återvänt

Situationen i ERK:s seniortrupp är helt annorlunda den här säsongen. Ett flertal meriterade spelare har vänt tillbaka, bland annat landslagsmännen Tim Johansson och Robin Fransson, som båda vann SM-guld med Stockholmsklubben Exiles förra säsongen.

ERK hamnar nu i en division I-serie bestående av endast tre lag.

ERK får endast sex grundseriematcher kommande säsong – och eventuellt två allsvenska kvalmatcher i höst.

– Om det blir division I-spel så får vi uppvakta de allsvenska lagen om träningsmatcher. De kommer ju att spela med en haltande tabell eftersom det bara är fem lag i allsvenskan. Vi får hoppas att de vill ha kvalificerat träningsmotstånd, annars blir den här säsongen en riktigt katastrof, säger Mikael Sätre.

Allsvenskan målet

Om det blir division I så är målet klart.

– Som läget i truppen ser ut nu så hade vi varit med och slagits om en plats i SM-finalen om vi hade fått spela allsvenskt. Blir det division I så är målet allsvensk plats. Allt annat vore en total besvikelse, säger Mikael Sätre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar