Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

tisdag 24 mars 2015

Fler inom Rugbyn.

Just nu är Rugbyn Sveriges snabbast växande lagsport! Jätteskoj!
Jag hoppas detta håller i sig och att svenska folket får upp ögonen för vår sport och för rugbyns värderingar. Men vad behöver vi redan frälsta göra?

Jag tror att vi måste stå upp för våra värderingar och vara öppna för nya kontakter och fler människor. Vi måste vara beredda på att berätta och förklara hur rugbyn fungerar och hur vi brukar göra.
Tänk att det kommer föräldrar från andra sporter som är vana vid att barn sorteras ut och att bara de bästa spelar och att redan i tidig ålder handlar allt om att vinna....

Hur förklarar vi våra ledord:
Integritet- Passion- Solidaritet-Disciplin-Respekt

Inom Pingvin RC har vi satt en ungdomspolicy för länge sedan men den håller än:

UNGDOMSPOLICY FÖR PINGVIN RUGBY CLUB

Syftet med policyn är att säkerställa att rugbyns värderingar samt att ett generöst synsätt på
ungdomar alltid kommer att ligga till grundför, samt att styra klubbens ungdomsverksamhet
oberoende av vem som leder verksamheten.

-Alla ungdomar, oberoende av hudfärg, kön, etniskt ursprung, som vill spela rugby i Pingvin Rugby Club får göra detta.

           -Ingen toppning förekommer generellt i våra ungdomslag. Undantag kan göras vid speciella tillfällen, om också spelarna i lagen deltar i beslutet.

-Alla spelare får spela ungefär lika mycket under matcherna, oberoende av spelskicklighet.

-Vi jobbar så att våra rugbyungdomar känner tillhörighet i Pingvin RC och därmed vill stanna kvar i klubben på någon nivå hela livet.

-Vi skall lära våra ungdomar vad det betyder att spela rugby, gentlemanna- sporten, och lära dem rugbysportens grundvärderingar genom att; förutom att utveckla våra ungdomsspelare på det rugbymässiga planet, också utveckla dem på det personliga planet, genom att lära dem tolerans och empati för motståndare, domare och även andra människor utanför rugbykretsarna.

-Vi ger våra ungdomar den tid och det stöd de behöver individuellt, för att utvecklas. Vi vet ju att ungdomar utvecklas i olika takt. Alla, både de duktiga och de mindre duktiga, har rätt till utveckling.

-Vi jobbar för att få en riktig klubbsammanhållning som innebär att ungdomslagen och spelarna får en vilja att utvecklas tillsammans och därigenom göra resultat.

-Vi lär våra ungdomar samt driver hela ungdomsverksamheten med mottot: Det är inte att vinna som är det viktiga, utan att vi får spela rugby och vara tillsammans, och ha roligt. Vinner vi sedan så är det ett viktigt plus.

-Vi uppmuntrar och stimulerar föräldrarna att aktivt delta i verksamheten på olika nivåer inom föreningen, med avgränsningen att det är tränarna och lagledarna som styr ungdomslagen gällande den sportsliga delen.

Men..... Hur får vi ut detta till "nya" rugbymänniskor och får det att genomsyra vår verksamhet när den växer snabbt?
Jag tror att vi i de befintliga klubbarna måste ta ett stort ansvar att följa och uppmuntra dessa värderingar och grunder när vi har turneringar och matcher mm. Vi måste föregå med gott exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar