Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

torsdag 21 april 2016

Pingvins damer laddar mentalt

Artikel i dagens TA


Pingvin har laddat i mentala rum

Försäsongen har inte bara handlat om tacklingar och försök. Sedan i vintras jobbar spelarna i Pingvins damlag med mentala rum och andning. Allt för att prestera när det gäller.

RUGBY 

Dags att prestera. Lisa Kaptein Kvist går igenom rutinerna före match. Sedan i januari har Pingvins damlag kört mental träning. På lördag är det SM-kval på Pilevallen.
Dags att prestera. Lisa Kaptein Kvist går igenom rutinerna före match. Sedan i januari har Pingvins damlag kört mental träning. På lördag är det SM-kval på Pilevallen.
FOTO: 

På lördag drar rugbysäsongen i gång på Pilevallen. Inför SM-kvalet ska spelarna i Pingvin vara mentalt förberedda; ha en lugn andning, hitta rätt fokus, hålla nervositeten i schack och vara fullmatade med positiva målbilder.
Det är i alla fall det som är tanken.
Lisa Kaptein Kvist går sista terminen på Skandinaviska ledarhögskolan där hon utbildar sig till mental tränare med inriktning på sport. Under sitt examensarbete har hon jobbat med Pingvins damlag.
– Jag vill välja att vara bäst när det gäller, då väljer jag det, sedan går jag in och presterar. Tänk om jag hade kunnat det här när jag själv spelade, säger Lisa Kaptein Kvist, före detta rugbyspelare som blev svensk mästare med Pingvin 2003.
Via en app har hon kommunicerat med spelarna som fått lyssna på dagliga övningar om muskulär avslappning, mental avslappning och målbildsträning.
Spelarna har fått skapa sina egna mentala rum där man tankat positiva bilder.
80 dagar ska projektet hålla på. Pingvinspelarna har kommit olika långt men befinner sig i slutskedet.
På onsdagskvällen gick Lisa Kaptein Kvist igenom rutinerna inför matcher.
– Glöm inte varför ni började spela rugby. Det var för att det var så himla roligt. När nervositeten kommer gäller det att minnas det, säger hon.
Innan match lägger sig spelarna i en ring på marken och går in i sina mentala rum. Därefter reser de sig upp, bildar en ring, tittar varandra i ögonen och andas lugnt för att hitta den rätta anspänningen.
Nora Ahlström är lagkapten i Pingvins damlag. Att använda sig av mental träning är ny erfarenhet för henne och många andra i laget.
– Det är bra, både för rugbyn och i vardagslivet, med skolan och jobbet; att slå bort de negativa tankarna och fokusera på det positiva, säger hon.
På vilket sätt har det hjälpt dig som rugbyspelare?
– Det hjälper en att ta fram det bästa ur en själv. Det blir bättre stämning i hela laget, man känner att man är tillsammans.
Lisa Kaptein Kvist konstaterar att mental träning inte är något nytt under solen. Ändå används det inte i så stor utsträckning.
– Inte på den här nivån. Vilt gissat är vi nog det enda rugbylag i Sverige som tränar mentalt, säger hon.
Tanken är att de mentala förberedelserna ska fortsätta även efter hennes examensarbete är över.
Hur bra det funkar i praktiken får de en indikation på på lördag.
Nervositeten spelade Pingvindamerna ett spratt under första matchen i Håckes cup i Växjö i mars. Den här gången ska anspänningen vara en annan.
– Tävlingen är den bästa träningen. Man måste utsätta sig för situationen, säger Lisa Kaptein Kvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar