Om sidan

I denna blogg ger jag enbart min personliga åsikt. Det är inte en åsikt som står för de föreningar eller förbund jag är eller ev blir medlem i.
Just nu är jag Ordförande i Pingvin RC.
Mina favoritlag är naturligtvis Pingvin RC men också Wasps!

fredag 17 april 2015

Värdegrunder

Svensk Rugbys värdegrunder!

Värdegrund

Rugbysporten världen över vilar på en gemensam värdegrund. Svenska rugbyförbundet är medlem i det internationella rugbyförbundet och ska därmed försöka eftersträva att följa de värderingar som vi gemensamt skapat. De värderingarna ska genomsyra vår kommunikation och relation med varandra och andra.

Integritet - Är centralt och skapas genom ärlighet och rent spel.

Passion - Rugbyspelare är passionerade för sin sport. Rugby skapar spänning och samhörighet. Vi är alla del av en global familj.

Solidaritet - Rugbyn är en enande kraft som leder till livslång vänskap, kamratskap, samarbete och lojalitet som inte påverkas av kulturella, geografiska, politiska eller religiösa skillnader.

Disciplin - Disciplin är en del av spelet både på och utanför planen och reflekteras genom underkastelse för sportens regler och värderingar.

Respekt - Respekt för lagkamrater, motståndare, domare och funktionärer är av största betydelse.

Tillsammans - Allt vi gör för rugbyns bästa gör vi tillsammans.


Här är det som jag tycker vi skall driva och pusha på under kommande år. Det är detta som skiljer oss en hel del från vissa andra sporter och som jag dessutom tror behövs i samhället. Många av våra värderingar är sånt som föräldrar vill lära sina barn men inte riktigt lyckas, kanske kan vi lyckas inom rugbyn.
Tror att vårt arbete med dessa värdegrunder sätter nivån inom rugbyn och att de faktiskt kan göra skillnad. Men det är också väldigt viktigt att alla rugbyklubbar tar dessa till sig och ställer sig bakom dem. Med många nya klubbar och många nya utövare är det väldigt viktigt att vi kan stå upp för våra värdegrunder. Ta en så enkel sak som Respekt för tex domare och varandra där tror jag att vi verkligen måste arbeta aktivt tex att prata med föräldrar runt planerna när de tycker till om domaren osv. Att stötta en förlåtande attityd och inte hetsa lag eller klubbar mot varandra i onödan.
Jag hoppas att alla verkligen kan jobba för dessa värdegrunder så att vi kan bygga svensk rugby bra från grunden!

2 kommentarer: